Castel Kover

Povestea noastra

Despre Castel Kover Apple

Castelul Kover Appel, dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea, mai precis din jurul anului 1824, data la care familia baronului Kover de Rethat primeste mosia localitatii Tisa Noua (Wiesenhaid.  Conacul  din Fantanele este construit de catre baronul Antal Kover, dupa achizitionarea proprietatii de la Pigethz Mihaly din Fantanele.

De-a lungul timpului, conacul nobiliar a fost resedinta mai multor familii de mosieri, printre care Kover, Apple si spre sfarsit familia de Porcia in a carei posesie se va afla pana la nationalizarea din anii 1950.

Baronul Appel provine dintr-o familie care a primit titlu nobiliar in anul 1654. Printre membrii familiei de mosieri, József Appel a fost judecator la Curtea de Apel a comitatului Torontal.

Baronul Todor Kövér,  in anul 1781, a cumparat localitatea Tisa Noua de la trezorerie, el si familia fiind innobilata in 1804, de catre regele Frederic I. Din aceasta familie de mosieri, János Kover a fost din anul 1834 subprefect al comitatului Timis, fiind numit, in 1841, secretar la cancelaria Curtii Regale. Mai tarziu a fost si presedintele Tribunalului din Timisoara, apoi judecator la Curtea de Apel Regala. Lajos Kover (1825-1863) a fost loctiitor al procurorului comitatului Timis si mosier la Fantanele, iar din 1851 a devenit dramaturg si redactor.

Baronul Porcia  a fost duce si conte de Brugnera si Práta. Familie origina din Friaul, primul stramos cunoscut fiind Vecelletus, care a fost in 1179 comandantul armatei patriarhului de Aquilea. In anul 1689 imparatul german a acordat contelui Antal Ferencz P. titlul de duce. Dintre urmasi Aladár s-a nascut la Belint (1875), iar contele Lajos Porcia a fost mosier la Fantanele dupa anul 1900.

Arhitectura

Castelul Kover-Appel este situat in localitatea Fantanele din judetul Arad, fiind un obiectiv turistic deosebit alaturi de ansamblul arhitectural din imprejurime si parcul amplasat aici.
Castelul are o arhitectura specifica constructiilor ridicate in acele vremuri in Banat, in stil baroc-neoclasic.

Cladirea pastreaza vechea structura a casei boieresti, avand un singur nivel. Incaperile de locuit sunt dispuse simetric, de-o parte si de alta a unei largi sali mediane. 

Intrarea acoperita, un portic cu parter si etaj format din doua ordine suprapuse, alipit fatadei si dispus in ax au inlocuit traditionalul foisor cu scara exterioara. In alte cazuri, acesta este inlocuit cu o simpla aliniere de coloane, cu sau fara fronton, dupa caz, care pune in evindenta intrarea. Foisorul a fost inlocuit cu o intrare acoperita, iar scara a fost mutata in interior.

Meniurile noastre

Meniu Premium

Meniu Standard

Meniu Basic